Spreeuwen zwermen uit.

Dat je op tijd bent om het uitvliegen ’s morgens mee te maken, weet je wel op grond van ervaringen opgedaan in de voorbije dagen.

Waar in de griend de spreeuwen de nacht hebben doorgebracht hoor je ook snel genoeg. Dat is overigens niet altijd de plek waar ze de avond ervoor zijn ingevallen. Maar een aanzwellend gekwetter laat er geen twijfel over bestaan waar ze zich bevinden.

Dan is het nog niet vanzelfsprekend dat ze vandaar uit ook de nieuwe dag tegemoet vliegen. Het gebeurt maar al te vaak dat een roofvogel onvoorspelbare ontwikkelingen op gang brengt. Soms met niet verwachte spannende visuele consequenties. Maar het komt ook voor dat de spreeuwen er zelf voor lijken te kiezen de griend vanuit een voor hun gunstiger gelegen positie te verlaten. Wanneer het oorverdovende gekwetter ineens stilvalt, is dat het teken dat ze gaan opvliegen.

En soms, gelukkig, wanneer je intuitie je niet in de steek heeft gelaten, valt het allemaal op z’n plaats en sta je op de juiste plek en kijk je door de juiste lens.

HVDO201411130003 HVDO201411130002-2 HVDO201411130005-2